Ιστορική αναδρομή


 Στα τέλη της δεκαετίας  του  ’70 στο τέρμα Πατησίων (Πατησίων και Θεοτόκη γωνία), δίπλα στο 16ο Γυμνάσιο θηλέων,  μια ταμπέλα  πάνω από ένα υπόγειο έγραφε ‘ΑΜΕΝ’. Κατεβαίνοντας τα σκαλιά πέρναγες πολύχρωμα βαμμένους τοίχους, μονωμένους με φελιζόλ, το ταβάνι σκεπασμένο  με αυγοθήκες , χαμηλά πολύχρωμα φώτα και στο βάθος στημένα όργανα και ενισχυτές, από  Eco , Meazi, μικρόφωνα AKG κλπ. Ήταν το studio AMEN  . Μέσα  στο εντυπωσιακό αυτό περιβάλλον   παιδιά, μαθητές Γυμνασίου ακόμα,  ο Βασίλης Αβραμίδης (κιθάρα), ο Σάκης Αβραμίδης (ντραμς), o  Γιάννης Νικολάου(μπασσο)  και ο Νίκος Μπασούκος (αρμόνιο) είχαν φτιάξει το συγκρότημα ‘Familiar love’ και έκαναν ατέλειωτες πρόβες κάθε μέρα, παίζοντας Black Sabbath, Jimi Xendrix, rolling stones,  κλπ, αλλά παράλληλα άρχισαν να δημιουργούν και τις  πρώτες τους  συνθέσεις.

Το studio ΑΜΕΝ είχε γίνει γνωστό σ’όλη την Αθήνα γιατί  ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για εκείνη την εποχή. Είχε γίνει ένα σημερινό  «Στέκι» για  την νεολαία. Μαθητές και μαθήτριες έκαναν σκασιαρχείο για να πάνε να δουν το συγκρότημα. Όλα αυτά ,  το  περίεργο  όνομα ,  το ψυχεδελικό  περιβάλλον, η αθρόα προσέλευση  μαθητριών, κλπ, είχαν κεντρίσει την περιέργεια του κόσμου και είχαν αρχίσει  να πλάθονται διάφοροι μύθοι γύρω από το  studio AMEN.

Στο ΑΜΕΝ πήγαιναν και έπαιζαν,  και μερικά γνωστά ονόματα, όπως ο Μάνος  Ξυδούς από τους Πυξ Λαξ, ο Μάνος Νεόφυτος, ο dj και μουσικός παραγωγός Leo (Λεωνίδας Καραπάλης) κλπ.

Το 1978 ο Βασίλης  Αβραμίδης , έδωσε στο συγκρότημα το όνομα ‘Ωρίωνες’ εμπνεόμενος  από τον  αστερισμό Ωρίωνα.

Στο γκρουπ προστέθηκε για λιγο διάστημα στο μπάσσο ο Αλέκος Καλπενίδης

Την  χρονιά αυτή, οι Ωρίωνες ηχογραφούν,  στο τετρακάναλο τότε studio ERA τα δύο πρώτα τραγούδια τους  ‘Κουρδιστά ανθρωπάκια’ και ‘για  να ζήσει πιο καλά’ και παίρνουν μέρος στην τηλεοπτική εκπομπή  της ΕΡΤ  ‘Να  η  ευκαιρία’ ,  με κριτική επιτροπή (Γιώργο Κατσαρό , Ροζίτα Σώκου, Γρηγόρη Γρηγορίου , Γιάννη  Φλερύ).

Η συμμετοχή τους στην  εκπομπή  αυτή, ήταν καθοριστική για την μετέπειτα πορεία τους.  Κατέκτησαν το Α’ Βραβείο Σύνθεσης και δημοφιλέστερου συγκροτήματος, με το τραγούδι τους ‘κουρδιστά ανθρωπάκια’. Το βραβείο ήταν ένα χρηματικό ποσόν και υπογραφή συμβολαίου με την δισκογραφική εταιρεία ‘ΛΥΡΑ’ , η οποία και το 1979 κυκλοφόρησε τον πρώτο τους δίσκο.
 Ήταν ένας δίσκος 45 στροφών σε...κόκκινο βινύλιο που είχε τίτλο "Κουρδιστά Ανθρωπάκια". ‘Με τις αλλεπάληλες εμφανίσεις τους στην ΕΡΤ(το μοναδικό τότε τηλεοπτικό κανάλι της χώρας), οι Ωρίωνες έγιναν πασίγνωστοι σ όλη την Ελλάδα. Τα ‘ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΙΑΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ’ , ανέλαβαν και τους διοργάνωσαν συναυλίες σχεδόν σε όλη την χώρα (Κέρκυρα, Αίγιο, Λάρισσα, Τρίκαλα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο κλπ), οπότε ο δίσκος αυτός σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Στο μεταξύ είχε προστεθεί στο συγκρότημα μια νέα φωνή , η Ελένη Ασημακοπούλου.
Στο ετήσιο ΠΟΠ & ΡΟΚ του 1979 οι Ωρίωνες ψηφίστηκαν σαν το 5ο καλύτερο
Ελληνικό συγκρότημα , με 1ο τους Σπυριδούλα και 2ο τους Σώκρατες.

 


Μετά από αναγκαστική διακοπή λόγω διαδοχικών στρατεύσεων (από αρχές του 1980
μέχρι τέλη του 1983) ,οι Ωρίωνες επανήλθαν στις αρχές του 1984 με δύο νέα
μέλη ,τον Γιώργο Βενιέρη στα συνθεσάιζερ αντί του Μπασούκου
τον Σωτήρη Λώλο στα πνευστά και την
Τίνα Σιούντρη στο τραγούδι.
Στα μέσα του 1984 κυκλοφορούν τον δεύτερο δίσκο τους παρουσιάζοντας
ένα εντελώς καινούργιο στύλ.Πρόκειται για το "Lady C" ένα πολύ χορευτικό MAXI SINGLE
που τους καθιέρωσε σαν συγκρότημα.Το "lady c" ήταν μια από τις μεγάλες επιτυχίες
της εποχής αφού ήταν για τρεις μήνες στην πρώτη θέση του TOP10 του περιοδικού
DISCOMODA.Το 1986 κυκλοφορούν τον τρίτο δίσκο τους , το "RAINY DAY" ένα ακόμα MAXI SINGLE
που ακούστηκε στο festival του MIDEM το 1988 και αγοράστηκε από Πορτογαλία και Ισπανία.
Στο συγκρότημα εμφανίζονται δύο νέα μέλη. Η Ναταλί στα φωνητικά
αντί της Σιούντρη και η Ρούλα Γεωργίου κρουστά.Το 1989 κυκλοφόρησαν ένα πολύ προσεγμένο LP που είχε τίτλο "BABYLON"
Tέλος, το 1993 οι Ωρίωνες τάραξαν τα λιμνάζοντα νερά της Ελληνικής Ρόκ με το νέο τους
άλμπουμ "ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ".Αυτός ο δίσκος εκτός από το ομώνυμο τραγούδι, που θίγει ένα πάντα
μεγάλο κοινωνικό-πολιτικό πρόβλημα,έχει και άλλα αξιόλογα τραγούδια όπως "Πρέπει ν'αντέξει"
"Στρές", "Το σπίτι των τρελλών" κ.α.Στο συγκρότημα προστέθηκαν δύο  νέα μέλη
ο Στέλιος Κεφαλόπουλος στην κιθάρα  και ο Κυριάκος Κοσμάς στα πλήκτρα αντί του Γιώργου Βενιέρη.
Χαρακτηριστικά ο Τύπος έχει γράψει για τους Ωρίωνες : " Εχουν μια μοναδικότητα
να ανανεώνουν το ρεπερτόριό τους. Προσαρμόζουν την μουσική και τους στίχους,με την
κάθε εποχή και η νέα τους δισκογραφική δουλειά, "ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ", τιμά την Ελληνική ροκ."
Οι Ωρίωνες έχουν λάβει μέρος σε περισσότερες από 30 Ελληνικές ταινίες και ο Βασίλης Αβραμίδης έχει κάνει την μουσική επένδυση σε αρκετές ταινίες του αξέχαστου σκηνοθέτη Κώστα Καραγιάννη και είναι από τα λίγα συγκροτήματα που έχουν στο ενεργητικό τους 300 περίπου συναυλίες και πάνω από 1000 εμφανίσεις σε CLUB και κλειστούς χώρους.

 


Το 1999 ήρθε στο συγκρότημα, μια νέα δημιουργική παρουσία , ο καθηγητής μουσικής Πόλλις Αδαμαντόπουλος στα συνθεσάιζερ , που πρόσθεσε το δικό του χρώμα στο στυλ του συγκροτήματος, παίρνοντας την θέση του Κυριάκου Κοσμά.  Με την σύνθεση αυτή συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

21-12-2007, το μεγάλο δισκογραφικό come back. Νέα γενιά Ωρίωνες (Τζίνα Αβραμίδου, Τάσος Αβραμίδης). Νέο albumΟριακή διαδρομή’. Είναι  ένα album με μια  επιλογή από 14 τραγούδια ,  που στην πλειοψηφία τους είναι ροκ και που  συνδυάζουν την πολύ καλή μουσική με  έναν αξιόλογο στίχο, δίνοντας ένα ποιοτικό  αποτέλεσμα  Την επιμέλεια ενορχήστρωσης στα περισσότερα τραγούδια, είχε ο πιανίστας του γκρουπ Πόλλις Αδαμαντόπουλος. Από τους στίχους του νέου album, δύο έγραψε ο στιχουργός Μανώλης Βιτζηλαίος (Έξοδος κινδύνου και ο φίλος μου ο Τζώνυ).

  το 2012 ένα νέο CD με τίτλο ‘ΔΕΣΜΩΤΗΣ’ , που  περιέχει 16 πολύ δυνατά κομμάτια με το πολύ επίκαιρο κωδικός κρίση’.    Ακομη  μέσα στο cd αυτο περλαμβάνονται και τρεις δισκευές που τις ερμηνευει με καταπληκτικο  τρόπο η Τζινα ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ, πρόκειται για το 'ΦΩΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΦΩΤΑ ' της Χριστιάννας από την δεκαετία '80 ,  το εκπληκτικο τραγουδι των Portishead 'Give me a reason to love you  και το φανταστικό  'Tears from the moon' των Conjure One,

Στο νέο αυτό cd , κάνει το ντεπούτο του σαν τραγουδιστής και ο 18άχρονος τότε, Αναστάσης Αβραμίδης , ο οποίος έχει ήδη εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες κιθαρίστες.

 

  Έχουν εμφανιστεί σε δεκάδες club και κλειστούς  χώρους, καθώς και σε μεγάλες συναυλίες, με τους POLL στο γήπεδο  Παναχαϊκής, με τον Ρόμπερτ Γουίλιαμς στο γήπεδο Σπόρτιγκ, με τον Σταύρο Λογαρίδη στο θέατρο Βρετάνια, σε μια μεγάλη  συναυλία  που διοργάνωσε  ο ΑΝΤ1  Κύπρου στην Λεμεσό μπροστά σε 20000 κόσμο  και σε πολλές δεκάδες συναυλίες  στις πολιτιστικές εκδηλώσεις των Δήμων

 

το 2015 μια ακόμη αλλαγή. Στο μπάσσο ήρθε ο Θωμάς Καρίνος .